Economie intensivă în muncă

O economie intensivă în muncă (Labor Intensive Economy) este una în care activitatea economică este slab tehnologizată și se bazează pe utilizarea forței de muncă. În principiu, o economie intensivă în muncă se caracterizează printr-o eficiență scăzute și rate de productivitate mici. Acestea sunt limitate de viteza de lucru a forței de muncă. Economiile slab dotate cu capital real nu sunt competitive. Vezi și economie intensivă în capital.

economie intensivă în muncă
Worker icons created by Prosymbols Premium – Flaticon

Practic, intensitatea în muncă a unei economii sau companii se poate măsura cu ajutorul raportului dintre muncă și capital. Putem utiliza  următoarea formulă:

Im = L/K

unde,

  • Im – intensitatea muncii în raport cu capitalul;
  • L – factorul de producție muncă; Această valoare reflectă dotarea cu muncă a unei țări, firme etc.
  • K – factorul de producție capital. Această valoare reflectă dotarea cu capital a unei țări, firme etc.

Rezultatul raportului se poate interpreta în felul următor. Dacă acesta este egal cu unu, economia nu este intensivă nici în capital nici în muncă. Dacă raportul este subunitar, economia este intensivă în capital. Cu cât raportul este mai aproape de zero, cu atât este mai ridicată dotarea cu factorul de producție capital. Când raportul este supraunitar, economia este intensivă în muncă. Aceasta crește cu cât ne îndepărtăm de unu.