Economiile de scară tehnice (Technical economies of scale) sunt obținute atunci când, pe măsură ce nivelul producției crește, costurile medii ale companiei scad. Reducerea costurilor medii este determinată de folosirea de tehnologii mai eficiente, care permit creșterea productivității. O companie care adoptă tehnologii mai moderne va putea să obțină randamente tehnice superioare, față de firmele care nu investesc în echipamente. Aceste economii de scară se obțin prin tehnologizare.
De exemplu, tehnologia va permite producerea de mai multe unități pe oră cu utilizarea unui număr mai scăzut de salariați. Acest lucru este posibil pentru că echipamentele automatizate permit eliminarea muncilor repetitive. Astfel, prin investițiile în echipamente moderne, o companie va reuși să îmbunătățească productivitatea capitalului și pe cea a muncii.
Tehnologia permite scalarea producției și îmbunătățirea performanțelor companiei. Pe fondul creșterii de productivitate, firma înregistrează economii de scară tehnice și costuri mai scăzute decât ceilalți concurenți ai săi. Astfel, o firmă ar putea concura și prin prețuri, fapt care i-ar permite să-și majoreze cota de piață.
Firmele care se tehnologizează primele obțin importante avantaje competitive față de ceilalți jucători de pe piață. Dacă acestea reduc prețurile de vânzare, concurenții cu randamente mai slabe vor fi forțați să-și reducă marjele comerciale.