Flux circular de venituri și cheltuieli

Un flux circular de venituri și cheltuieli (The Circular Flow of Income and Expenditure) este un model simplificat care descrie cum se formează raporturile și relațiile dintre sectoarele economiei și modul în care se calculează formarea Produsului Intern Brut. Practic modelul urmărește cum circulă banii în economie și impulsionează ciclurile de producție. Procesul este mult mai complex în economia reală.

În principiu, acest model are patru componente principale:

  • Gospodăriile își vând factorii de producție către firme;
  • Companiile creează produse și servicii care sunt vândute pe piață și generează venituri pentru factorii de producție (pământ, capital, muncă). Veniturile factorilor de producție sunt utilizate pentru achiziții de consum și plăți de taxe.
  • Guvernul taxează gospodăriile și firmele. Din taxe se constituie bugetul național și se efectuează plăți publice și se creează servicii publice.
  • Sectorul financiar atrage economiile gospodăriilor și firmelor și utilizează acest capital pentru a sprijini investițiile din economie.

Modelul poate fi construit doar cu piața internă sau poate să cuprindă și relațiile comerciale externe.

Flux circular de venituri și cheltuieli

Acesta tip de model este unul mai complex decât fluxul circular al veniturilor care analizează doar relațiile care se formează între gospodării și firme. Săgețile mov de la gospodării și firme către Guvern reprezintă plata taxelor. Săgețile verzi de la Guvern spre firme și gospodării surprind plățile către acestea, transferurile de venituri și serviciile publice livrate. Săgețile maro de la firme și gospodării către instituțiile financiare surprind economiile plasate în bănci, iar cele portocalii în sens invers urmăresc împrumuturile de consum și de investiții.