Inflația (Inflation) este un indicator cantitativ exprimat sub forma unei rate care exprimă cu ce procent a crescut nivelul mediu al prețului unui coș de produse și servicii într-o economie, față de un moment de referință. Aceasta surprinde și scăderea puterii de cumpărare a unei monede. Inflația nu este un indicator perfect pentru că utilizarea unui coș minim de produse și servicii implică anumite limite statistice. De exemplu, dacă acest coș nu este actualizat suficient de des își va pierde din relevanță pentru consumatori. Degeaba prețul pentru anumite produse și servicii rămâne stabil, dacă acestea nu mai satisfac nevoile clienților potențiali.
Pe scurt, când apare fenomenul inflației, banii își pierd puterea de cumpărare. Pentru a vedea cum anume pierd banii putere, vezi rata inflației și puterea de cumpărare.
De asemenea, în ultimii ani au fost înregistrate progrese tehnice impresionante care au facilitat reducerea prețurilor la anumite produse. Aceste reduceri de preț vor determina o reducere a valorii nominale a coșului și deci un indicator al inflației mai scăzut. Puterea de cumpărare a banilor va scădea pentru majoritatea produselor și serviciilor de pe piață, dar nimeni nu va sesiza. Consumatorii vor fi înșelați de progresul tehnologic, care va da iluzia că puterea de cumpărare a rămas relativ stabilă.