Prin investiții induse (Induced investments) înțelegem plasamentele de capital realizate de către o persoană fizică sau juridică, ca reacție la majorarea cererii din alte părți ale economiei. Acestea se referă la achiziția de produse și formarea de stocuri atunci când nivelul veniturilor și al cererii a crescut.
Investițiile induse sunt dependente de nivelul veniturilor. Astfel, când nivel național al veniturilor crește va avea loc și o majorare a investițiilor induse. Indivizii și firmele își vor folosi veniturile suplimentare pentru a realiza noi investiții în capital.
Fenomenul a putut fi observat după declanșarea pandemiei COVID-19. În multe țări, activitățile economice au fost suspendate și salariații au primit ajutoare financiare. Aceștia s-au trezit că au bani și nu au unde să îi cheltuiască. Cum în aceeași perioadă avea loc fenomenul democratizării tranzacțiilor de acțiuni, mulți au început să investească pe burse.
(2) Investițiile induse sunt cele realizate într-o economie în creștere, în care cererea este stimulată. Pe măsură ce crește capacitatea de producție, se majorează și rata de utilizare a capitalului tehnic. Acest fapt atrage investiții suplimentare în economie.