Salariu

Salariul (Wage) este o remunerația monetară primită de un salariat, de la un angajator, cu care are stabilite raporturi contractuale, pentru munca prestată într-o anumită perioadă de timp. Cantitatea de muncă prestată pentru angajator se calculează în ore lucrate. În România, conform Codului Muncii, programul normal de muncă este de 40 h pe săptămână. Persoanele apte pot să opteze și pentru contracte de muncă cu fracții de normă. Salariul reprezintă prețul forței de muncă. Persoanele apte își vând forța de muncă de muncă pe piață, în schimbul unui salariu, către angajatori privați sau publici.

Pentru a înțelege cum suntem plătiți pentru munca noastră trebuie să facem deosebirea între cheltuielile salariale ale angajatorului, salariu brut și salariu net. Cei trei indicatori nu sunt similari. Salariul brut include, față de cel net, include impozitul și contribuțiile sociale. La rândul lor, cheltuielile angajatorului sunt formate din salariul brut și contribuțiile asiguratorii de muncă.

salariu
Salary icons created by Vectors Tank – Flaticon

Nivelul salariilor se stabilește pe piața forței de muncă, în funcție de cerere și ofertă.  Această piață are însă un grad scăzut de libertate.  Nivelul taxării muncii și existența unui prag național pentru salariul minim au un impact semnificativ atât asupra cererii, cât și a ofertei.