Operațiuni open-market

Prin operațiuni open-market (Open market operations) ne referim la vânzările și cumpărările de titluri de valoare guvernamentale și/sau bonuri de trezorerie, efectuate de către banca centrală a unei țări pentru a regla oferta de bani dintr-o economie.  Operațiunile open-market au loc între Banca Centrală a unei țări și băncile comerciale de pe acea piață. Prin aceste operațiuni open-market Banca Centrală urmărește să crească sau să scadă cantitatea de bani de pe piață. Astfel, când Banca Centrală vrea să elibereze bani în piață,  achiziționează titluri de valoare de la băncile comerciale. Când instituția vrea să restrângă oferta monetară, vinde din titlurile de valoare achiziționate anterior.

operațiuni open-market
Bank icons created by itim2101 – Flaticon

De exemplu, Banca Națională a României cumpără obligațiuni de la băncile comerciale atunci când vrea să majoreze masa monetară. Astfel, aceasta realizează o injecție monetară prin care crește cantitatea de bani de pe piață. Pentru a reduce masa monetară, instituția ar trebui să vândă înapoi titlurile de valoare.

Operațiunile de open-market sunt o alternativă la modificarea dobânzii de referință, deci a condițiilor de creditare de pe piață. Modificarea masei monetare influențează condițiile de creditare chiar și dacă dobânda de referință rămâne neschimbată. Când crește masa monetară, băncile comerciale au la dispoziție mai  mulți și pot acorda mai ușor credite.